U sklopu 11. svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj znanosti u srijedu na Prevlaci vježba ”Cavtat”

U srijedu, 25. listopada 2023., s početkom u 14 sati, na prostoru nekadašnje vojne baze na poluotoku Prevlaka održat će se vježba ”Cavtat”

Vježbu, u sklopu 11. svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj – KBRN znanosti i nadzoru posljedica, organizira Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH s ciljem provjere sustava pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske za slučaj terorističkog napada koji uključuje i uporabu radioaktivnog materijala.

Prezentirat će se postojeći kapaciteti odgovora svih sudionika s naglaskom na uporabu novih tehnologija u odgovoru kojima raspolaže Ravnateljstvo civilne zaštite, a scenarij će obuhvatiti višestruke prijetnje, uključujući i prijetnju oružjem kako bi se prikazala sposobnost otkrivanja, identificiranja, ublažavanja i neutralizacije takvih prijetnji.

Na vježbi će sudjelovati više od 100 sudionika, uključujući predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije, Ministarstva obrane RH, Hrvatske vatrogasne zajednice, JVP-a Konavle i Zagreb, Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnike ovlaštenog stručnog tehničkog servisa – Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Sudionici koriste i prostore Doma kulture i Vatrogasnog doma na Grudi i prostore bivše vojne baze (kaponira) u Čilipima, u suradnji sa Općinom Konavle.