KONAVOSKI PANOPTIKUM Ne propustite predavanje Zorana Vakule u Čilipima (8. prosinca)

U organizaciji Općine Konavle i Zaklade Otac Ivan Fiorović, u Konavlima će se održati ciklusi predavnja humanitarnog, kulturnog i znanstvenog karaktera o raznim temama (putopisi, povijest, astronomija, geografija, književnost..) u periodu od prosinca 2023.g. do travnja 2024.g.
Drugi gost Konavoskog Panoptikuma je Zoran Vakula koji će održati predavanje: “O vremenu, klimi i još koječemu…” i to 8.12.2023.g. u 19:00h u prostoru KUD-a Čilipi

Tijekom predavanja “O vremenu, klimi i još koječemu…” ukratko će se pojasniti razlike između vremena i klime, predstaviti važnost i mogućnosti suvremene meteorologije, osobito vremenskih prognoza i upozorenja na opasne vremenske pojave. Spomenut će se problematika klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, neki mogući scenariji i posljedice, te aktivnosti koje se mogu poduzeti pokušavajući barem djelomično umanjiti negativno ljudsko djelovanje na svijet koji nas okružuje. Pritom će se naglasiti važnost ne samo onog Donne-ovog: “Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe”, nego i Lorcinog: “Zeleno, što volim zeleno…” Potkraj predavanja predstavit će se i izdanja Naklade Vakula, posebice slikovnice za djecu iz serije “Vremenaste priče”, kojima je cilj educirati djecu – približiti im neke često spominjane meteorološke termine kako bi kasnije bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.