KONAVOSKI PANOPTIKUM Zanimljivo predavanje Zorana Vakule: “O vremenu, klimi i još koječemu…”

U organizaciji Općine Konavle i Zaklade Otac Ivan Fiorović, u Konavlima se održava ciklusi predavnja humanitarnog, kulturnog i znanstvenog karaktera o raznim temama (putopisi, povijest, astronomija, geografija, književnost..) u periodu od prosinca 2023.g. do travnja 2024.g.
Drugi gost Konavoskog Panoptikuma bio je je Zoran Vakula koji je u petak u Čilipima održao predavanje: “O vremenu, klimi i još koječemu…”.

Tijekom predavanja “O vremenu, klimi i još koječemu…” ukratko su pojašnjene razlike između vremena i klime, predstavljena je važnost i mogućnosti suvremene meteorologije, osobito vremenskih prognoza i upozorenja na opasne vremenske pojave. Spomenula se i problematika klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, neki mogući scenariji i posljedice, te aktivnosti koje se mogu poduzeti pokušavajući barem djelomično umanjiti negativno ljudsko djelovanje na svijet koji nas okružuje. Pritom je naglašena važnost ne samo onog Donne-ovog: “Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe”, nego i Lorcinog: “Zeleno, što volim zeleno…”. Potkraj predavanja predstavljena su i izdanja Naklade Vakula, posebice slikovnice za djecu iz serije “Vremenaste priče”, kojima je cilj educirati djecu – približiti im neke često spominjane meteorološke termine kako bi kasnije bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.