KONAVOSKI PANOPTIKUM Predstavljanje knjige ”Beogradske tajne tajne prvog svjetskog rata” i predavanje Tihomira Rajčića

U organizaciji Zaklade Otac Ivan Fiorović i Općine Konavle, a u sklopu ciklusa predavanja Konavoski panoptikum, u Kući Bukovac, 23.2.2024. g. u 19:00 sati održati će se predstavljanje knjige “Beogradske tajne Prvog svjetskog rata” i predavanje autora Tihomira Rajčića.

Knjigu povjesničara Tihomira Rajčića “Beogradske tajne I. svjetskog rata – istraga o suodgovornosti Kraljevine Srbije za Sarajevski atentat i I. svjetski rat”, koja iza kulisa otkriva naličje nastanka Jugoslavije, objavili su splitska Naklada Bošković i zagrebačka Alfa. Autor ističe kako knjiga donosi novi hrvatsko-europski pogled na Balkan neposredno prije stvaranja Jugoslavije koja je odredila hrvatsku povijest 20. stoljeća.

Knjiga, napominje, autor razotkriva iza kulisa službenoga Beograda naličje nastanka Jugoslavije koja se, u očima beogradskih političara, obavještajaca i revolucionarno-terorističkih aktivista, vrlo usko preplitala s velikom Srbijom.

Dr. sc. Tihomir Rajčić je povjesničar. Rođen je 7. svibnja 1966. u Splitu gdje živi i danas. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992., kod profesora Stijepe Obada s temom iz hrvatske državno-pravne povijesti. Magistrirao je 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom Nikše Stančića. Doktorsku disertaciju o srpskom nacionalizmu u austrijskoj Dalmaciji, pod mentorskim vodstvom Mirka Valentića, obranio je na Sveučilištu u Zadru 2013. Doktor Rajčić bavi se povijesnim istraživanjem 19. i 20. stoljeća iz čega je proizašlo 20 znanstvenih članaka, velikim dijelom u CC časopisima. Krajem 2017. objavio je zanimljivi i ponešto kontroverzni znanstveni članak “Problem uloge Kraljevine Srbije u Sarajevskom atentatu i izbijanju Prvog svjetskog rata”. Članak je izašao u najviše rangiranom domaćem časopisu za povijest Radovi Instituta HAZU u Zadru. Doktor Rajčić je kolumnist, te povijesni i vanjsko-politički ekspert splitske Slobodne Dalmacije gdje je, uz ostalo, velikom serijom članaka 2014. obilježio stogodišnjicu izbijanja Prvog svjetskog rata. Autor je i knjige “Tajni život slikara Vlahe Bukovca” koja je rezultat njegova nastojanja da povijesne teme koje je istražio, javnosti predstavi modernim non-fiction stilom, odnosno pripovijedanjem koje omogućava da se rezultati znanstvenog istraživanja odjenu u pristupačno književno-pripovjedačko ruho. Uz sve navedeno doktor Rajčić je u Splitu i Zagrebu održano niz javnih predavanja o životu Vlahe Bukovca, o životu i radu dr. Franje Tuđmana, te predavanja u povodu sedamdesete godišnjice anglo-američkog bombardiranja Splita i okolice. Dr. Rajčić radi kao profesor povijesti u osnovnoj školi gdje provodi projekt EU ODGOJA koji je do sada privukao veliku pozornost javnosti i s kojim redovito sudjeluje na Državnim smotrama.