OTVORENA IZLOŽBA KONAVOSKI KALEIDOSKOP Načelnik Lasić: Ljubavlju i radom je zaboravu otrgnuto ono što je naše od davnina!

Čilipski Sveti Nikola veliki je dan za Čilipljane, a ove godine i za sve konavoske vezilje. U utorak je tako u Zavičajnom muzeju Konavala otvorena izložba “Konavoski kaleidoskop” kojom su predstavljene kompozicije konavoskoga veza, rađene od 2015. do 2022. godine u Konavlima u sklopu radionice konavoskoga veza s ciljem održanja umijeća njegove izrade.

Načelnik Lasić pohvalio je sve sudionice radionica koje su svojim neumornim radom i ljubavlju prema baštini izvezle prekrasne primjerke ove naše nematerijalne baštine.
”Ovo je nešto prekrasno, jednostavno vrijednost tog rada ne može se mjeriti novcem. Koliko je vremena, truda, ljubavi i volje uloženo i to samo s jednim ciljem – da zaboravu otrgnemo ono što je naše od davnina”.
Naime, konavoski vez jedina je vezena utkanica koji je na listi zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. To mjesto zaslužio je svojom zadanom strukturom vezenih elemenata i ujednačenim korpusom uzoraka. Uz to, tehnička obilježja konavoskoga veza ujednačena su sa zavičajnom običajnom funkcijom predmeta, tako da je konavoski vez jedan od rijetkih u kojemu je do 21. stoljeća održana vizualna komunikacija. Međutim, danas se vez ne veze za ruho već iz ljubavi i želje za održanjem. Od 2015. godine Konavle su sa zaštitom veza preplavljene novim, kvalitetnim radovima koje po svim svojim elementima održavaju umijeće i govore o suvremenom odnosu prema baštinskom u Konavlima.
Izložbom “Konavoski kaleidoskop” Konavle postaju primjer dodane vrijednosti koja se razvila zaštitom umijeća i suvremenim odnosom prema očuvanju tradicije.